İçeriğe geç

Catering Firması

 

Catering Firması

Catering Firması, Çeşitleri veya catering tabdlot servisi tarafından okullara, şantiyelere, inşaatçılara, mevlüt sünnet, avukatlara, hastanelere, doktorlara, dişçilere, kurumlara, kuruluşlara ve fabrika gibi çalışan sayısı fazla olan sektörlere verilen bir hizmettir. Bu yemek hizmetinde tabldot ismi verilen bir tepsi üzerinde 4 veya 5 çeşit yemek koyularak yemekten yararlanacak kişilere sunulur.

Catering nedir sorusunu kısaca, modern çağın ürünü olan bir hizmet türü olarak yanıtlayabiliriz. Gelişen şehir hayatı, sanayileşme ve sosyalleşme dinamiğinin hızlanması nedeniyle insanlar zamanının çoğunu evin dışında geçiriyor. Ayrıca teknolojinin gelişmesi ve istihdam alanlarının büyümesiyle birlikte modern toplumda zaman, hesaplanabilen bir değere dönüşmüş durumda. Tüm bu koşullar hem iş süreçlerinin hem de sosyalleşme ihtiyacının bir gereği olarak insanların beslenme konusunda farklı hizmet türleri geliştirmesini sağlıyor. İşte catering de bu hizmetlerden biri.  

Catering Firması nedir?

Catering nedir sorusunu bu kelimenin anlamına bakarak kolayca cevaplandırabiliriz. Son yıllarda oldukça gelişen bir sektör haline gelen catering, genellikle “yiyecek tedarik eden” anlamında kullanılıyor. Toplu yemek hizmeti veren firmalar “catering” adıyla anılıyor. Catering firmaları, yemeklerin yapımı ve sunumu konusunda hizmet veriyor. Fabrika veya mağaza açılışları, şirket bünyesinde planlanan aktiviteler; konferans, toplantı, fuar ve lansman gibi birçok etkinlikte catering hizmetinden yararlanılıyor.

Ülkemiz ise “catering” kavramıyla 1900’lü yıllarda tanıştı. Başlangıçta yalnızca otellere toplu yemek servisi sunan catering firmaları bugün; iş yerleri, okullar, hastaneler ve resmi kurumların yanı sıra düğün, nişan, doğum günü, yıldönümü gibi özel davet ve organizasyonlar için de hizmet veriyor. Şantiyelerde, film setlerinde, afet bölgelerinde; kısacası toplu yemek ihtiyacının olduğu her yerde hizmet sunduklarını söylemek mümkün. Kısacası catering’i, yemek tedarikini, önceden belirlenmiş olan yer ve zamanda gerçekleştirme faaliyeti olarak tanımlayabiliriz.  

Catering Firması ne demek?

“Catering” kelimesinin kökeni olan “caterer”, İngilizcede, “yiyecek sağlayan kimse, ihtiyaç giderici, kumanyacı” anlamında kullanılıyor. Ayrıca Fransızcada, “hitap etmek, karşılamak, temin etmek” anlamına da geliyor. Türkçe’de catering ne demek? Bu kelimeden türetilmiş bir terim olan catering’in Türkçedeki anlamı ise “yemek sunum hizmeti”. 

Catering hizmeti nedir?

Bugün sektördeki yerini yavaş yavaş yemek kartına bırakıyor olsa da catering, hayatın her alanında ihtiyaç duyulan bir hizmet türü. Bazı catering şirketleri sadece müşterisinin tesisinde veya iş yerinde üretim gerçekleştirirken bazıları konsept oluşturulmasından taşıma ve paket catering hizmetlerine kadar birçok farklı alanda faaliyet gösteriyor. Catering firmaları müşterinin tercihine göre hazırladıkları yemek veya ikram menülerini, önceden belirlenmiş olan zamanda ilgili noktaya ulaştırıyor ve sunumunu gerçekleştiriyor.

“Catering” denince ilk olarak sadece büyük çaplı iş yerleri ve organizasyonlara sağlanan toplu yemek sunumu anlaşılsa da aslında bu hizmet çok daha geniş bir kapsama sahip. Bunlara çeşitli kokteyllerde sunulan içecek ve kanepe ikramlarını, düğünlerde yemek öncesi ve sonrası için hazırlanan aperitifleri, doğum günü veya baby shower gibi özel organizasyonlarda sunulan şekerleme ve tatlıları; sokak etkinliklerindeki mangal konseptli, mobil sunumları örnek verebiliriz. Peki catering firması nedir? Bir catering firması küçük bir işletmenin toplantısına kutularda öğle yemeği hizmeti de sunabiliyor, misafir kapasitesi yüksek bir organizasyon için bin kişiye yemek servisi de yapabiliyor. Bu arada her catering firmasının bünyesinde bir gıda mühendisi bulundurmak zorunda olduğunu da ayrıca belirtelim. 

Catering Firması ise yemek şirketlerine ve işverenlerin tercihine bağlı olarak değişir. Ancak yemekler arasında ana yemek, yardımcı yemek, çorba, salata ve tatlı gibi türler yer alır. Bu yemeklerin listesi genellikle aylık olarak belirlenerek çalışanların veya öğrencilerin görebilecekleri bir yere asılarak bilgi verilir.

Aylık ve Haftalık menülerimizi oluşturuken, çorbadan ana yemeğe, salatadan tatlıya kadar, her gün birbirini tamamlayacak tarifleri bir araya getiriyoruz. Aylık olarak sağlıklı beslenme kurallarını da göz önüne alarak, öğünlerimizde et-tavuk-sebze-bakliyat-hamurişi-tatlı dengesini koruyarak, müşteri memnuniyetini sağlıyoruz.  Tabldot Menü Sayfamızdan detaylı inceleyebilirsiniz.

Catering Firması en fazla 5 adetten oluşur. Standart bir tabldot yemek menüsünde ilk sırada çorba yer alırken daha sonrasında kuru bakliyat yemekleri ve pilav, salata ve meyve varsa yanında içecek ile menü tamamlanmaktadır. Bazı firmalar standart bir şeklin dışında bazı günlerde pizza, kebap, döner, hamburger, hamur işi tarzı menüler de oluşturabilmektedir. Talep ile doğru orantılı olarak gerçekleşen bir durumdur.

Tabldot Yemek sistemi toplu yemek yapımlarında maliyet olarak birim fiyatını ciddi anlamda düşürerek toplu yemek yapmanın bu avantajını müşterilerine en iyi şekilde yansıtabilmektedir. Bunun yanı sıra tabldot yemek hizmeti zaman problemini firmalar için yemek konusunda ortadan kaldırmaktadır. Tabldot yemek hizmeti sadece yemek konusu için firma bünyesinde personel bulundurma gereğini de ortadan büyük ölçüde kaldırmaktadır. Müşteri olarak bir yemek firması ile anlaşırken firmanın bu özellikleri kapsadığından emin olmalı ve ona göre hareket etmelisiniz.

Tabldot Ana Yemekleri

Tabldot menülerinde en önemli yemek türü ana yemektir. Bu sebeple menüdeki ana yemekler her gün için farklı olarak belirlenir.

Tabldot yemeklerinde tercih edilen ana yemekler genellikle şunlar olur;

  • Tavuk yemekleri (fırın tavuk, tavuk şinitzel, tavuk but, tavuk döner ve tavuk biftek)
  • Et yemekleri (dana rosto, orman kebap, etli türlü, dana kızartma ve etli nohut)
  • Bakliyat yemekleri (kuru fasulye ve nohut)
  • Sebze yemekleri (patlıcan musakka, karnıyarık, taze fasulye, güveç, türlü, dolma, mücver ve karnabahar yemekleri)
  • Balık (balık ızgara çeşitleri)

Ana yemekler hazırlanırken firmalar doyuruculuğu ve sağlıklı beslenmeyi dikkate alırlar. Bu Catering Firması tabldot yemek hizmeti veren şirketin aşçılarına bağlı olarak çeşitlenebilir.

Çorba Çeşitleri

Türk mutfağında yemeğin başlangıcı genellikle çorbayla yapılır. Bu sebeple tabldot yemeklerinde çorbanın önemi büyüktür. Bunun için menülerde her gün için ayrı bir çorba çeşidi bulunur. Bu sayede kişiler yemeğe çorba eşliğinde başlarlar. Tabldot menülerinde yaygın olarak tercih edilen çorba çeşitleri şunlardır; ezogelin, mantar, tavuk, mercimek, yoğurt, yayla, düğün, tarhana ve işkembe çorbalarıdır.

Yardımcı Yemekler

Tabldot yemeklerinde ana yemek yanında bir de yardımcı yemekler bulunur. Bu yemekler hem ana yemeğin tamamlayıcısı olurlar hem de kişilerin doymasını kolaylaştırırlar. Yardımcı yemekler pilav, makarna ve börek çeşitlerinden oluşur. Genellikle tercih edilen pilavlar pirinç pilavı, erişte pilavı ve bulgur pilavıdır. Börek çeşitleri arasında ise talaş, kol ve milföy börekleri yer alır.

Salata, Tatlı ve Meyveler

Salata, tatlı ve meyveler her menüde bulunmayan Catering Firmasındendir. Menüye uygun olarak bu ürünlerden sadece birisi kullanılır. Örneğin bir günün menüsünde çorba, pilav ve et yemeği yanına salata eklenirken diğer gün yemeklerin yanına tatlı eklenebilir. Aynı şekilde tatlı yerine meyve veya içecek menülerin 4. veya 5. ürünü olabilir. Tabldot menülerinde en yaygın tercih edilen tatlılar puding, sütlaç, baklava, kemalpaşa, şekerpare ve revanidir.

Catering Firması Nelerdir? 🍽️

Tabldot yemek, sabit bir menüyle sunulan 3 veya 4 çeşitten oluşan toplu yemek hizmetidir. Genellikle çorba, ana yemek, yardımcı yemek ve tatlı/salata içeren dengeli menülerle hazırlanır. Aşağıda en çok tercih edilen Catering Firmasıni bulabilirsin:


🥣 1. Catering Firması Çorba Çeşitleri 

  • Mercimek Çorbası

  • Ezogelin Çorbası

  • Tarhana Çorbası

  • Yayla Çorbası

  • Tavuk Suyu Çorba

  • Domates Çorbası


🍛 2. Catering Firması Ana Yemekler

  • Et Sote

  • Tavuk Haşlama

  • Kuru Fasulye

  • Karnıyarık

  • Tas Kebabı

  • Fırın Tavuk

  • Sebzeli Et Yemeği

  • Sulu Köfte / İzmir Köfte


🍚 3. Catering Firması Yardımcı Yemekler (Garnitürler)

  • Pirinç Pilavı

  • Bulgur Pilavı

  • Makarna (Salçalı, Peynirli, Beşamel Soslu)

  • Patates Püresi

  • Sebze Garnitür


🥗 4. Yan Ürünler

  • Mevsim Salata

  • Cacık

  • Yoğurt

  • Turşu

  • Ayran


🍮 5. Catering Firması Tatlılar (Opsiyonel)

  • İrmik Helvası

  • Sütlaç

  • Şekerpare

  • Revani

  • Cevizli Kadayıf

  • Meyve Tabağı


🎯 Catering Firması Hazır Tabldot Menü Örneği (4 Çeşit)

  • Ezogelin Çorbası

  • Etli Türlü

  • Bulgur Pilavı

  • Mevsim Salata


Tabldot menüler, çalışanlar, öğrenciler, hastaneler, Firmalara, Şirketlere, Avukatlara, ve organizasyonlar için hem ekonomik hem de dengeli bir beslenme çözümüdür. Menü, kuruma özel olarak haftalık ya da aylık hazırlanabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir